Mijn favoriete websites voor gratis rechtenvrije stockfoto afbeeldingen

Gratis rechtenvrije stockfoto afbeeldingen voor je website

Onderwerpen in dit artikel

Goede content op jouw website is van essentieel belang. Naast pakkende teksten mogen afbeeldingen natuurlijk niet ontbreken op jouw website. Want zonder afbeeldingen is jouw website al snel saai en steriel. 🙃

Beeldmateriaal kan dienen ter ondersteuning van jouw verhaal, men verwerkt beeld nou eenmaal gemakkelijker dan tekst! Door de juiste foto’s te gebruiken kun je een bepaalde sfeer uitdragen en daardoor een gevoel opwekken. Daar komt bij dat wanneer er een afbeelding bij staat de content vaak sneller gedeeld wordt op sociale media, wat kan leiden tot meer bezoekers op jouw website, wie wil dat nou niet?! 😍

Daarom deel ik in dit artikel met je hoe je aan afbeeldingen voor je website komt. Ik vertel je welke foto’s je het beste kunt gebruiken op jouw website, waarom deze rechtenvrij moeten zijn en waar je deze zogenaamde stockfoto’s gratis kunt vinden. Enjoy!

Gebruik het liefst eigen foto’s voor jouw website

Zorgen voor eigen beeldmateriaal is geweldig, dit heeft wat mij betreft ook altijd de voorkeur, mits de foto’s van goede kwaliteit zijn natuurlijk. Je kunt ervoor kiezen om zelf de camera erbij te pakken, een fotoshoot met een vriend of vriendin plannen of met een professionele fotograaf samenwerken.

Het voordeel hiervan is dat de afbeeldingen eigendom zijn van jouw bedrijf. Je kunt hier zelf de precieze invulling van het beeld bepalen en ervoor zorgen dat de content perfect aansluit bij jouw website en branding. Daar komt bij dat deze foto’s volledig uniek en authentiek zijn!  🤩

Al deze dingen kunnen bijdragen aan het opbouwen van het vertrouwen bij jouw websitebezoeker.

Gratis afbeeldingen voor jouw website - websiteschool

Foto’s van anderen gebruiken op jouw website

Maar wat doe je als je geen foto’s hebt die geschikt zijn om op een website te plaatsen en je geen budget hebt om een fotograaf in te huren? Of wat als je niet genoeg eigen beeldmateriaal hebt? Dan kan het wel eens prettig zijn om terug te vallen op de afbeeldingen die er via het web beschikbaar worden gesteld. 😊 Alleen, mag je niet zo maar elk plaatje wat je op het internet vindt gebruiken voor jouw website, omdat hier een auteursrecht op rust.❗

Wat zijn rechtenvrije afbeeldingen?

Zomaar afbeeldingen van het internet plukken en op jouw website plaatsen MAG NIET! 🙀 De foto’s van anderen zijn beschermd door auteursrecht. Plaats je deze afbeeldingen ongevraagd op jouw website kun je wel eens een dikke rekening ontvangen en een verzoek om deze afbeelding van jouw website af te halen. Dat wil je natuurlijk niet!  😖

In plaats daarvan kun je opzoek gaan naar rechtenvrije afbeeldingen, deze kun je op je website gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over boetes. Er zijn diverse websites die rechtenvrije afbeeldingen aanbieden, deze afbeeldingen noem je stockfoto’s.

Wat is een stockfoto?

Het woord stockfoto betekent letterlijk “voorraad foto”. Vaak worden algemene blog artikelen verrijkt met ondersteunend beeldmateriaal uit een beelddatabank. Deze foto wordt gebruikt om iets duidelijk te maken, ter decoratie of om een bepaalde sfeer neer te zetten. De foto’s bestaan dus al, je hoeft dan alleen een passende foto uit te kiezen. Dit is sneller en goedkoper dan deze te laten maken.

Waar kan je stockfoto’s voor je website vinden?

Je zult dus opzoek moeten gaan naar stockfoto’s. Er zijn diverse beeldbanken die een grote collectie aan beeldmateriaal aanbieden waar jij al dan niet tegen betaling gebruik van kunt maken.

Bekende website’s waar je terecht kunt voor betaalde stockfoto’s zijn:

gratis afbeeldingen voor jouw website - websiteschool

Gratis stockfoto’s voor jouw website

Echter kan het gebruik van deze foto’s al snel oplopen, wanneer je hier geen budget voor hebt is er ook nog een optie om te kijken naar gratis stockfoto’s. Gelukkig zijn er ook nog websites die gratis rechtenvrije stockphotos aanbieden die je kunt inzetten om bijvoorbeeld jouw website meer sfeer te geven. De selectie voor rechtenvrije afbeeldingen is enorm!  

Mijn go to favorieten websites voor gratis stockfoto’s zijn:

De meeste afbeeldingen op deze gratis stockfoto websites hebben een Creative Commons Zero-licentie (CC0). Dit geeft aan dat je de afbeeldingen vrij mag gebruiken, zelfs voor de commerciële doeleinden.

Wat vind jij van het gebruik van stockfoto’s?

Kortom, stockfoto’s zijn een mooie (tussen)oplossing wanneer je opzoek bent naar goedkoop of zelfs gratis beeldmateriaal. Het is niet zomaar dat deze afbeeldingen veel worden gebruikt op websites. Bij het gebruik van stockfoto’s is het wel belangrijk om erop te letten dat ze goed passen bij jouw merk en verhaal. Zo kun je ervoor kiezen om de gevonden afbeeldingen bijvoorbeeld nog wat meer eigen te maken door deze te bewerken met bijvoorbeeld Canva.

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en wens je veel plezier bij het zoeken naar prachtige foto’s voor jouw website!

Graag hoor ik ook jouw mening in een reactie:  🤗

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Wat is jouw mening over stockfoto’s?
  • Wat is jouw favoriete website voor stockfoto’s?

Let me know!

Websiteschool - Rechtevrije afbeeldingen voor je website

Deel dit artikel!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Blijf Lezen...

Lisette Pool

Lisette Pool

Expert in online marketing en webdesign (MSc informatiekunde). Is dol op ondernemers die hun kansen grijpen, in zichzelf geloven en actie ondernemen. Ik help jou graag bij het maken van jouw droomwebsite die jouw ideale klant aantrekt en converteert!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Lisette

Expert in online marketing en webdesign (MSc informatiekunde). Ik ben dol op vrouwen die hun kansen grijpen, in zichzelf geloven en actie ondernemen. Ik help jou graag bij het maken van jouw droomwebsite die jouw ideale klant aantrekt en converteert!

Meer lezen?

Volg Websiteschool

Website in een weekend

Maak jouw droomwebsite in een weekend!

Leer hoe je zelf een WordPress website maakt met de 3-daagse cursus Website in een weekend. De tutorials in deze cursus zijn perfect voor beginners en speciaal voor ondernemers!